Så påverkas du av ändringarna i TV-nätet

Vår mediekonsumtion är i ständig förändring. Förr var en antenn på taket vårt primära sätt att ta emot TV. Idag konsumerar vi minst lika mycket TV via mobilen. På grund av den begränsade tillgången på ändamålsenliga frekvenser måste frekvensanvändningen optimeras för att spegla våra behov. Det är därför vi nu successivt minskar frekvensomfånget för traditionella TV-sändningar och ökar frekvensomfånget för mobilnät. Det kommer leda till bättre mobiltäckning och högre kapacitet i våra mobilnät, vilket i sin tur leder till högre hastigheter i tungt belastade mobilnät.

Förändringen

I korta drag innebär förändringen att 20 program (populärt kallat ”kanaler”) byter TV-standard: från den gamla standarden DVB-T till den nya standarden DVB-T2. För att i framtiden kunna se de berörda programmen kommer äldre digital-TV-boxar behöva bytas ut till nyare modeller. Inbyggda digital-TV-mottagare i äldre TV-apparater behöver likaledes kompletteras med fristående digital-TV-boxar.

Programmen som berörs är:

 • Al Jazeera
 • Animal Planet
 • Axess TV
 • BBC Earth
 • BBC World News
 • Boomerang
 • Cartoon Network
 • C-more First
 • C-more Series
 • C-more Sport
 • CNN
 • Disney XD
 • Eurosport 2
 • Fox
 • History Channel
 • Horse & Country
 • Investigation Discovery
 • TCM
 • TNT
 • TV4 Film.

Lägg märke till att de fria, standardupplösta programmen i marknätet (SVT:s SD-utbud, TV4 och TV6) inte påverkas. Dessa program fortsätter sändas ut med den äldre DVB-T-standaren för att upprätthålla kompatibiliteten med alla DVB-T-mottagare som finns runtomkring i de svenska hemmen. De fria, högupplösta programmen i marknätet (SVT1 HD och SVT2 HD) sänds redan med DVB-T2-standarden.

Hur påverkas jag?

För det första påverkas enbart hushåll som får sin TV-signal via antenn. För det andra påverkas enbart TV-tittare som vill se annat än de fria programmen, det vill säga TV-tittare som har ett abonnemang från Boxer.

Det är lätt att undersöka om en digital-TV-box (eller inbyggd digital-TV-mottagare) fungerar med den nya DVB-T2-standarden. Om digital-TV-boxen kan visa SVT1 HD har den stöd för nödvändiga tekniker. Om den inte kan visa SVT1 HD saknar den stöd för nödvändiga tekniker.

Logotypen för SVT1 HD

Om du kan se SVT1 HD har du allt som krävs efter TV-omläggningen.

Obs! I samband med omläggningen görs förändringar i nätet som kan kräva en ny kanalsökning för att alla program ska dyka upp.

När påverkas jag?

Förändringarna i TV-nätet sker etappvis. Arbetet har påbörjats och i skrivande stund har redan flera sändare i norra Sverige uppdaterats (maj 2016). Arbetet fortlöper fram till slutet av mars 2017. Teracom, som ansvarar för sändningarna i Sverige, har publicerat en geografisk översikt på sin webbsida där de visar när olika regioner uppgraderas.

Teracom har haft alla sportintresserade TV-tittare i åtanke när de lade uppgraderingsplanen. De uppgraderar inga sändare under tiden fotbolls-EM och sommar-OS pågår!

Logotyperna för EM och OS 2016

Inga förändringar sker under EM och OS.

Vad händer rent tekniskt?

Innan TV-nätet började krympas för att ge plats åt mobilnäten användes 470 MHz till 862 MHz (UHF) för att sända TV. I vissa delar av Sverige användes även 174 MHz till 230 MHz (VHF). Mux 1 till Mux 6 låg alltid på UHF-bandet medan Mux 7 antingen låg på UHF- eller VHF-bandet beroende på geografisk plats. Läs mer om muxar i ”Hur funkar det?”.

Första gången vi minskade TV-sändningarnas frekvensockupering till förmån för mobilnät var 2011. Då minskade vi TV-andelen av UHF-bandet till 470 MHz till 790 MHz och det så kallade 800 MHz-bandet tillföll mobiloperatörerna.

Förändringen som genomförs nu är ytterligare en krympning av TV-sändningarnas andel av UHF-bandet. TV-sändningarna får nu klara sig på 470 MHz till 694 MHz, så att mobiloperatörerna också kan ta 700 MHz-bandet.

DVB-T2-standarden gör det möjligt att sända mer data på samma frekvensomfång. DVB-T klarar upp till 22 Mb/s på 8 MHz bandbredd, medan DVB-T2 klarar upp till 36 Mb/s på samma bandbredd. Tack vare detta kan vi behålla ett lika stort programutbud trots att frekvensockuperingen minskar.

Den största förändringen som sker är att programmen som tidigare låg i Mux 4 flyttas till andra muxar, framförallt till Mux 5. Detta är möjligt eftersom Mux 5 samtidigt görs om till en DVB-T2-mux. Efter övergången har vi därmed tre DVB-T-muxar (Mux 1, Mux 2 och Mux 3) och tre DVB-T2-muxar (Mux 5, Mux 6 och Mux 7).

Förändringarna kommer inte att kräva någon ny antenn, men precis som vid förra frekvensbegränsningen kan ett nytt filter behöva installeras i antennen. Dagens antenner som benämns ”4G-redo” är strypta för att inte ta emot frekvenser över 790 MHz. De kan nu behöva strypas redan vid 694 MHz för att inte störas av mobilnäten. Strypningen görs med hjälp av ett litet filter som monteras mellan antennen och antennkabeln (så nära antennen som möjligt och före eventuell förstärkare). Vi räknar med att vi får in filtret i lager under början av sommaren.

Obs! 694 MHz-filter får inte installeras innan övergången görs i området. Fram till dagen då övergången görs använder Teracom fortfarande 700 MHz-bandet. Om filtret installeras för tidigt försvinner vissa TV-program.

Artikel från Kjell & Company.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.