Satelliter

36 000 kilometer rakt ut i rymden, längs med ekvatorn, ligger den så kallade geo­stationära banan. Det är en ganska speciell plats och det är där våra satelliter ligger. Bland det viktigaste när det gäller placeringen av satelliter är att de behåller sin relativa position i förhållande till jorden. När vi letar efter dem från jorden måste de alltid ­befinna sig på samma ställe. En annan viktig sak är att de ligger högt upp för att de ska gå att nå från så stor del som möjligt av jorden. Viktigast av allt är givetvis att de också håller sig på plats där så att de inte åker in mot jorden eller okontrollerat ut i rymden. Jordens dragningskraft måste alltså vara lika stor som centrifugalkraften, och den geostationära banan är banan där allt detta går att uppfylla.

Satelliterna ligger på en bana 36 000 km ut i rymden.

När satelliterna får sina namn namnges de med dels ett vanligt namn och dels var i den geostationära banan de befinner sig. Thor 1°W är namnet på en av satelliterna och det sista i namnet indikerar att den ligger en grad väst om 0-meridianen (Greenwich). Här följer exempel på några populära satelliter:

 

Astra 5°E / Sirius 5°E (SES-Astra)

 Astra 5°E används framförallt för Viasats utbud. Satelliten hette tidigare Sirius 5°E, men den bytte i juni 2010 namn till Astra 5°E, då företaget SES-Astra tidigare under våren hade förvärvat hela Sirius. I folkmun är satelliten dock fortfarande mest känd som Sirius.

En lista med alla program som sänds från satelliten finns att hämta på www.onastra.com. SVT har program på Astra 5°E men till skillnad från i marknätet sänds de kodat. Det krävs alltså ett programkort från operatör för att låsa upp dem. Däremot krävs det inget abonnemang.

 

Thor 1°W (Telenor)

På Thor ligger Canal Digitals utbud. En lista med alla program som sänds från Thor finns att läsa på www.telenorsbc.com. SVT har program på Thor men likt Astra 5°E (Sirius) sänds programmen kodat och det krävs ett programkort från operatör för att låsa upp dem. Däremot krävs det inget abonnemang.

 

Astra 19°E (SES-Astra)

På Astra 19°E finns en mängd fria program (kräver inget programkort) att ta in från hela Europa. Det finns visserligen inget utbud på svenska, men däremot mycket på bland annat engelska, tyska och franska. En lista med alla program som sänds från satelliten finns att hämta på www.onastra.com.

 

Hotbird 13°E (Eutelsat)

Precis som på Astra finns det en hel del fria program på Hotbird, men tyvärr inga svenska sådana. En översikt över programmen finns på www.eutelsat.com.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.